vrijdag 25 april 2008

Het project 'Terneuzen'

Deze week namen we deel aan het project 'Terneuzen' georganiseerd door de leerkrachten en leerlingen van het College. De bedoeling was dat we met de studenten van geschiedenis een soort van fotozoektocht in elkaar zouden steken waarbij dan een aantal inkopen gedaan werden voor de 'middeleeuwse maaltijd' van 's avonds.

Maar tijdens de voorbereidende vergaderingen voor dit project werden we ook uitgenodigd voor een workshop cartografie. Karina en ik namen dit aanbod aan en waren woensdag 23/4/2008 al vroeg op de been. We zouden door een bus van de Scheldeboorden opgepikt worden en die zou ons naar Terneuzen voeren. Achteraf bekeken waren we blij dat we deze tocht niet met het openbaar vervoer ondernomen hebben, zoals eerst gepland was. Omdat de workshop maar om 10.30u begon hadden we wat schrik dat we ons de eerste uren zouden vervelen. Maar de Mevrouw Catrysse, een Vlaamse leekracht die les geeft in de school in Terneuzen, had de stagair van de school gevraagd om ons een rondleiding te geven over de school en daarbij ook wat informatie uit te wisselen over de verschillende schoolsystemen.

Toen om 8.30u de bel in de school ging was onze gastheer er al, Dimitri was een eerstejaars student lerarenopleiding die op de school in Terneuzen zijn stageperiode van 8 weken(!) afwerkt. Al snel geraakten we in een gesprek verwikkeld over de verschillen tussen onze onderwijssystemen, hieronder een opsomming van deze, soms heel grote, verschillen:

* In plaats van de drie vakken die wij gekozen hebben, nu in het eerste jaar, twee vakken, kiest men in Nederland slechts 1 vak.
* Wij moeten drie jaar naar school, in Nederland duurt de lerarenopleiding 4 jaar.
* De stageperiodes verschillen enorm, de Nederlanders hebben 8 weken stage in het eerste jaar ze eindigen hun opleiding, het vierde jaar, met een heel jaar (!) stage!
* In Belgiƫ heb je in elke grote stad hogescholen die een lerarenopleiding hebben, in Nederland worden op sommige middelbare scholen cursussen gegeven aan de studenten zodat ze niet steeds zover op en af moeten rijden.
* ...

Naast het opleidingsverschil in de lerarenopleiding hebben we ook de verschillen in het middelbaar besproken. Eerst en vooral de sfeer in de scholen, die verschilt toch van de sfeer in onze scholen. Ik denk daarbij vooral aan: grotere klasgroepen, klaslokalen zonder muren maar met ramen, de deur die openstaat, vaklokalen, ... Er zit ook veel verschil op de manier van toetsen geven en ook de beoordelingen in het eerste jaar verlopen op een andere manier. In Nederland zit het actief lesgeven wel al meer in de lift dan bij ons, daar kunnen we zelfs nog iets van opsteken!

Daarna volgende we een workshop cartografie, die voor de leerlingen van een hoog niveau was, voor ons was het een interessante herhaling over de middeleeuwse stad. Tijdens de middagpauze werden we goed opgevangen in de school, we hadden het gevoel dat we echt welkom waren, we kregen broodjes, soep, koffie, ... Ja, ze hadden daar in elk geval moeite voor ons gedaan.

Na de middag maakten we in stadswandeling in Hulst, waarbij we zochten naar landschapselementen die aantoonden dat Hulst een middeleeuwse stad was. Ook dat was een leerrijke ervaring.

Daarna was het tijd om terug te keren naar Sint-Niklaas, de bus reed van Hulst naar Sint-Niklaas en van daaruit naar Terneuzen, op die manier maakten de Nederlandse kinderen voor het eerste kennis met Sint-Niklaas. Het afscheid was echter van korte duur want de volgende dag kwamen de Nederlandse kinderen op bezoek in Sint-Niklaas.

Geen opmerkingen: